Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Amikor a VW a feje tetejére állította a világot
2022.02.27.
Bemutató

Amikor a VW a feje tetejére állította a világot

20 évvel ezelőtt a Volkswagen hét sebességi világcsúcsot döntött meg az olaszországi Nardò körpályán

w12cocept coupe

    1997-ben született meg a Giorgetto Giugiaro által tervezett W12 Concept Coupe, a Volkswagen első szupersportkocsija, melynek 5,6 literes erőforrását két darab 2,8 literes VR6-os blokk közös főtengely mentén történő összeillesztésével alkották meg. A W12-es motor 414 lóerejét hatfokozatú, szekvenci-ális sebességváltó továbbította az osztóműhöz, ahonnan mindkét tengely kapott a nyomatékból.          

    Gyártásba nem került, mégis legendává vált – igaz, négy évvel később, számottevően átalakított formában. A motor lökettérfogatát 6,0 literre, teljesítményét 591 lóerőre növelték. Az első tengelyt le-választották a hajtásról, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az autó mindössze 1177 kilót nyo-mott.Mindez nem öncélú fejlesztés volt: a Volkswagen ugyanis 2001-ben úgy döntött, az autóval meg-kísérli megdönteni a 24 órás sebességi rekordot, melynek helyszínéül a 12,55 kilométeres Nardò kör-pályát választották ki.
    2001 októberében a W12 megkezdte a felkészülést. Első nekifutásra új világcsúcsot állított fel, 24 óra alatt 7082,8 kilométert tett meg, átlagsebessége 295,3 km/óra volt. Haza is mehettek volna, ehe-lyett folytatták a felkészülést. Négy hónappal később, 2002. február 23-án majd 10 százalékot vert rá korábbi eredményére az autó. A 7737,7 kilométeres távolság 322,8 km/óra átlagsebességnek felelt meg. Ezzel a 350 km/óra végsebességre képes W12 Nardo nem kevesebb mint hét világcsúcsot dön-tött meg, valamint több kategóriarekordot is elért.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.