Újdonság a Volkswagenről
2021.10.14.

Ilyennek képzeli a VW a jövő mentőautóját

Önvezető mentőautóval kísérletezik a Volkswagen haszongépjármű-részlege
id.buzz_ambu

    Az elképzelés az, hogy az amúgy kisbusznak, furgonnak nem túl nagy ID.Buzz hasznos terét az első ülések megfordításával megnöveljék. Így az elektromos furgon hasonló méretű teret kínálhatna, mint egy bő számmal nagyobb furgon. Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy egy jól képzett mentőso-főrt kiválthat-e egy önvezető rendszer, és ha igen, mikor – erre azonban most még nincs konkrét válasz, legfeljebb jóslatok.

    A tervek közt egyébként önvezető furgon és taxi is van, sőt, a Volkswagen "Moia" nevű járműmegosztó szolgáltatása is így nyerne értelmet, amely jelenleg még sofőrös kisbuszokkal működik.

    A Volkswagen a Forddal összefogva az Argo AI nevű vállalkozás révén fejleszti saját önvezető rend-szerét. Ám ma még nem lehet tudni, hogy akár ez a projekt, akár a több tucatnyi egyéb kezdeményez-és valamelyike eléri-e a belátható jövőben azt a megbízható helyzetfelismerő képességet, ami egye-lőre az emberi sofőrök sajátja.

    Egy biztos, hogy 2023-tól gyártani tervezik a VW MEB platformjára épülő, elektromos hajtású ID.Buzz típust, bár ezt valószínűleg mindenkinek magának kell majd vezetnie.