Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. A VW Afrikában
2023.04.15.
Újdonság a Volkswagentől

A VW Afrikában

Fehér folt a piacon, amit a VW nézett ki magának

vwafrica

    Gyökeres átalakulásban van az afrikai autópiac, amely eddig marginális szereplő volt a világtérképen. A konti-nens eddig a használt autók óriási felvevőpiaca volt, ám ez hamarosan megváltozhat.

    Fordulatot hozott Afrika autóiparában az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet (AfCFTA) megalaku-lása. Az övezet létrejötte idején, 2021-ben 30,44 milliárd dollárra becsülték Afrika autóiparának értékét, ami a Vi-lággazdasági Fórum (WEF) becslése szerint 2027-re 42,06 milliárd dollárra nőhet. Ez közel 40 százalékos bővülés néhány év alatt. Az AfCFTA 1,3 milliárd embert köt össze egyetlen szabadkereskedelmi térségben. Ez óriási lehe-tőséget kínál az autóiparnak, hogy meghódítsa a kontinenst.

    Afrika autópiaca évente 2,4 millió személyautót, 300 ezer teherautót és autóbuszt képes felszívni. A kereslet nő, miután a kontinensen az urbanizációval párhuzamosan bővülőben van az a középosztály, amelynek emelkedik a szabadon elkölthető jövedelme.

    Az elmúlt években az ide tartozó réteg képezte a világ használtautó-exportjának legnagyobb felvevőpiacát. Az Európai Unióból, Japánból és az Egyesült Államokból 2015 és 2018 között összesen 14 millió használt autót vittek külföldi piacra. Ennek 40 százaléka, 5,6 millió autó került Afrikába - derül ki a Brookings Institution kutatóintézet még 2020-ban megjelent anyagából. 

    Ha ez a piac összezsugorodik, akkor az eddig ott eladott használt autók máshol kereshetnek vevőt maguknak. A gyökeres változás már el is kezdődött, miután a helyi autógyártás tempósan nő. Az elmúlt hét évben évente hét százalékkal bővült Afrika autógyártása.

    A két legtöbb autót előállító ország, Dél-Afrika és Marokkó a kontinens két végén van. Ezek adják az afrikai autó-export 80 százalékát. Eközben Algériában is gyorsan bővül a termelés. A növekedést segíti, hogy csökkentek a vá-mok és a kontinens gazdag a nyersanyagokban, például alumíniumban vagy a gumiabroncsgyártáshoz szükséges anyagokban.

    A helyi kormányok és magánvállalkozások igyekeznek létrehozni a regionális autóipari értékláncokat, mivel tud-ják, hogy ennek az ágazatnak kulcsszerepe van egy-egy ország iparosításában. Az Afrikai Autógyártók Szövetsége szakmai szervezetként segíti az autóipari standardok kialakítását. Emellett képzési programokat indít, és támogat-ja a fejlesztések finanszírozását. Az Afreximbank 1 milliárd dollárt kínál az ágazatnak közvetlenül és pénzügyi partnerekkel együtt.
    A Volkswagen afrikai befektetései egyfajta iparági esettanulmánynak tekinthetők. A cég felismerte az AfCFTA kínálta lehetőséget arra, hogy a helyi autókeresletet helyi autógyártással szolgálják ki.

    A vállalat Kenyában, Ruandában és Ghánában létesített összeszerelő üzemet, Ruandában és Ghánában 100%-os tulajdonú leányvállalata is működik, de számos afrikai ország kormányával is együtt dolgozik a helyi iparfej-lesztéseken.


Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.