Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Kína miatt került politikai nyomás alá a VW
2024.02.14.
Újdonság a Volkswagentől

Kína miatt került politikai nyomás alá a VW

A német kormánykoalíció pártjai, azaz a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP politikusai azzal a felhívással fordultak a Volkswagen felé, hogy az autógyártó vonuljon ki Hszincsiang tartományból.

chinapressure

    A német kormány azután kérte erre a VW-t, hogy a BASF vegyipari vállalat bejelentette a tartományból való kivo-nulását. Renata Alt, a Bundestag Emberi Jogi Bizottságának FDP-s elnöke szerint Hszincsiang tartománynak „no-go zónának” kell lennie a nyugati vállalatok, köztük a VW számára a gazdasági tevékenységek terén. A politikus szerint a BASF kilépése egyértelmű jelzést arra, hogy nem szabad kompromisszumokat kötni, ha az emberi jogok-ról van szó. Alt ezért üdvözli a BASF azon döntését, miszerint a cég megválik a hszincsiangi vegyesvállalatokban lévő részesedéseitől.

    Reinhard Bütikofer zöldpárti európai parlamenti képviselő azt mondta a Tagesspiegel című lapnak, hogy a VW-re nehezedő nyomás most ismét növekedni fog.

    A Tagesspiegel szerint a vallás- és hitszabadságért felelős szövetségi kormánybiztos, Frank Schwabe felszólí-tott minden német vállalatot, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Hszincsiangban. Az SPD politikusa sze-rint az emberi jogi helyzet Hszincsiangban annyira katasztrofális és zavaros, hogy a német cégeknek nem kellene ott tevékenykedniük.

    A BASF Csoport február 9-én, pénteken bejelentette, hogy eladja a kínai Korlában, Hszincsiang régió központjá-ban található két vegyesvállalatban meglévő részvényeit. A cég hivatkozott az emberi jogok esetleges megsérté-séről szóló friss jelentésekre is, amikről az autopro.hu is beszámolt.

    A Volkswagen a kínai SAIC gyártóval közös vállalatban üzemeltet gyárat Hszincsiangban. A nyáron a VW megbí-zott egy céget, hogy vizsgálja meg a munkakörülményeket az emberi jogok megsértése kapcsán a vitatott hszin-csiangi üzemben. A vizsgálatra hivatkozva decemberben bejelentették, hogy nem találtak bizonyítékot kényszer-munkára a munkavállalók körében.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.