Újdonság a Volkswagenről
2021.12.10.

Szélerőműbe fektet a Volkswagen

A Volkswagen bejelentette, hogy megállapodott egy Svédország északi részén létesített szélerőmű anyagi támogatásáról
VW-Sweden wind

    A szélerőmű a legnagyobb projekt, amihez a Volkswagen a nevét adja. Skellefteå városában fogja megépíteni egy szélerőművekre szakosodott cég. Az a rész, amely a VW segítségével, 100 GWh-nyi elektromosságot fog termelni, ami 27 ezer háztartást láthat majd el árammal.

    A VW a Way to Zero-kampány keretében kötelezte el magát megújuló energiaforrásokkal kapcsola-tos projektek támogatásába, melyeknek hála a villanyautók is környezetkímélőbbek lehetnek.


    A cég szerint ugyanis a csak megújuló forrásból származó árammal töltött autók élettartamuk alatt feleannyi szén-dioxid kibocsátásáért felelnek, mint az EU jelenlegi energiahálózata alatt, ezért elsősor-ban olyan helyekre koncentrálnak, ahol az elektromos autók népszerűbbek.

    A Volkswagen 20%-os részesedésével uralja a svéd EV-piacot, így nem meglepő, hogy belevágtak a szélerőmű támogatásába. Mellette egy tramm-götheni naperőmű építését is támogatták, de 2025-ig összesen 20 további kezdeményezésbe akarnak besegíteni, többek között Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Finnországban. A cég célja az, hogy a program végére hétezer terawattórányi zöld-energia termeléséhez járuljanak hozzá, amely összesen évi 600 ezer háztartás villanyellátását oldaná meg.