Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. 75 évvel ezelőtt ékezett meg az első VW az USA-ba
2024.01.21.
Újdonság a Volkswagentől

75 évvel ezelőtt ékezett meg az első VW az USA-ba

A holland Ben Pon szervezésében 1949. január 17-én

75yearusa

    A holland Ben Pon szervezésében 1949. január 17-én érkezett meg az első Volkswagen Type 1-es az USA-ba.

    Bernardus Marinus „Ben” Pon üzletember volt az első, aki Németországon kívül forgalmazta a Volkswagen már-kát, 1947. augusztus 8-án lett a holland importőr és nem sokkal később már a nemzetközi terjeszkedésen dolgo-zott.

    Behajózott egy Volkswagen Type 1-est, amely 1949. január 17-én érkezett meg az USA-ba, az volt a célja, hogy a terméket a forgalmazókkal megismertetve ő legyen a márka importőre az USA-ban. Azonban az amerikai partne-rek nem voltak vevők az épp legyőzött ellenség országából származó, az ottani viszonyokhoz képest apró járműre, a holland üzletember az autót és kifizetetlen szállodaszámlát hátrahagyva utazott haza.

    Noha nehezen indult a történet, a Volkswagen márka mégis ettől számítja az Észak-Amerikai jelenlétét, amely igazán 1955-ben, a Volkswagen of America megalapításával futott fel. Ez a gyári tulajdonban lévő cég szervezte meg a kereskedőhálózatot, autókat és alkatrészeket importált. A 70-es években a helyi piachoz igazított konstruk-ciókat forgalmaztak, így lett a Passatból Dasher, a Golfból Rabbit. Utóbbi gyártására 1978-ban adták át a pennsyl-vaniai Westmoreland-ben egy félbeszakadt Chrysler-beruházás befejezésével létrehozott gyárat, ahol aztán 1987-ig 1,1 millió példányt készítettek az arrafelé kisautónak számító modellből. Ez nem volt túl sikeres vállalkozás, hi-szen a japánok is elkezdtek kis méretű és takarékos autókat gyártani az USA-ban, az utolsó 4 évben mindössze 40%-os kihasználtsággal, évi 120 millió dolláros veszteséggel üzemelt a gyár.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.