Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Búcsúzik a kézi váltó a Golfból
2024.02.14.
Újdonság a Volkswagentől

Búcsúzik a kézi váltó a Golfból

...az Euro7 szabvány miatt

nomoremanual

    A VW megerősítette, hogy a Golf GTI és Golf R 2025-ös változatából már kimarad a kézi váltó. Ez az újítás azon-ban egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog.

    A Volkswagen a múlt hónapban egy álcázott 2025-ös Golf GTI-t mutatott be a Las Vegas-i CES kiállításon, ám a modell tényleges leleplezésre csak hetekkel később került sor Európában, az amerikai specifikációjú modell pedig még mindig nem jelent meg. A Volkswagen az új Golf bemutatásakor megerősítette, hogy a hatfokozatú kézi váltó a 2024-es modellév után eltűnik.

    Jerohn Anderson, a Volkswagen of America termékkommunikációs szakértője erősítette meg a hírt: „... a kézi váltó a 2024-es évjárat után nem lesz elérhető a Golf GTI és a Golf R modellekhez". Voltak olyan hírek, amelyek szerint a VW a lazább Euro 7-es előírások miatt meggondolta magát, ám végül mind az európai, mind az amerikai piacra csak automataváltós Golf fog készülni.
    A Golf GTI kézi váltóval történő amerikai eladásai 2023-ban a teljes volumen mindössze öt százalékát tették ki. Mivel az eladások nagy része más piacokról származott, a harmadik pedál megtartása Észak-Amerikában egysze-rűen nem érte meg a fáradságot. Bár az eredeti javaslat óta enyhítettek az Euro 7-es jogszabályokon, a változás nem történt meg elég hamar ahhoz, hogy a kézi váltó megmaradjon - a Golf új verziója addigra már szinte teljesen kész volt.

    Bár a Golf R-t Európában már nem kínálták kézi váltóval, az amerikaiak még kiélvezhetik ezt a fajta vezetési él-ményt. Az óra azonban ketyeg, mert az összkerékhajtású zászlóshajót is szigorúan automatával fogják árulni a 2025-ös modellévtől. Ez nem jelenti azt, hogy a kézi váltó teljesen kihal a ráncfelvarráson áteső Golf 8-asból: egyes piacokon olcsóbb, kuplungpedállal kombinált 1.5 TSI benzines és 2.0 TDI dízelmotorral szerelt változatokat is piacra dobnak.
    S hogy mi a helyzet a kombival? A VW még nem fedte fel, hogy Európa kap-e még egy Golf R kombit. Kémfotók alapján a hosszútetős modell továbbra is szolgálatban marad.

    Ezek lesznek az utolsó GTI és R frissítések a belső égésű motoros korszakban, mivel a VW a nyolcadik generá-ciós Golfot egy tisztán elektromos modellel váltja majd le - ugyanakkor a Golf megnevezés és a híres utótagokat viselő modellváltozatok az elektromos korszakban is élni fognak. A VW már be is jegyeztette a védjegyét egy át-dolgozott „GTI" logónak, amelynek utolsó betűjét egy villám helyettesíti...


Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.