Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Ez a Volkswagen most a dízelek királya
2024.05.16.
Újdonság a Volkswagentől

Ez a Volkswagen most a dízelek királya

Hibátlan jószág.

tuaregdzl

    Sosem volt még olyan kényelmes és biztonságos az utazás, mint a frissített Volkswagen Touaregben. Nincs mese, a Touareg nem mese! Azt adja, amit várunk tőle: luxust, kényelmet, erőt, biztonságot és tartósságot.

    A legnagyobb Volkswagen szabadidő-autó (Európában) 2023 tavaszán frissült. Formavilága nem változott, be-vált kezelési, kényelmi és biztonsági rendszerei sem, anyagválasztása és kidolgozásának igényesség azonban to-vább javult. És persze, ott a fenekén a világító billog. Első fényszórói még okosabbak. A Volkswagen típusai közül elsőként az új Touareg kapta meg az interaktív HD-felbontású mátrix fényszórót (ehhez jár csak a világító logó). Az új világításrendszer 38 ezer 482 multipixeles LED-et használ. Hátul az új, LED-es lámpatestekről ismerhető fel a fiatalítás, az ezek, illetve a Volkswagen embléma között húzódó vízszintes LED-es sáv is vörösen világít. A mátrix-rendszer többek között opcionálisan egy interaktív fényszőnyeget vetít a prémium-szabadidőautó sávjára – ez a sávvilágítás. Kényelmesebbé teszi az éjszakai vezetést és sötétben autópályán megkönnyíti a haladást az útmun-kálatok miatti keskeny sávokon, ugyanis ez a világos fényszőnyeg mágnesszerű pontossággal követi a sávot. A vakításmentes távolsági fényszóró az új fényszórók további előnye: ez a folyamatos távfény lakott területen kívül bekapcsolva hagyható, az interaktív LED-ek gondoskodnak arról, hogy a szembejövő forgalom és az elöl haladó járművek kitakarása a lehető legyen.

    A Volkswagen Touareg hossza 4878, szélessége 1984, magassága 1702 mm, tengelytávja 2894 mm, a hatal-mas csomagtartó térfogata 810 liter lehet előre húzott, álló támlájú hátsó üléspaddal. A hátsó ajtó motorosan nyílhat. Nagysága ellenére a karosszériaszerkezet vegyes anyaghasználatú, alumínium-acél (48-52 százalék) konstrukciójának köszönhetően 106 kilogrammal könnyebb elődjénél. Futóműve is alumínium.

    A Touareg valóban ötszemélyes autó, nem követel kompromisszumot. Hátsó üléssora 160 milliméteres síkban tologatható, így még variálhatósága is kiváló. Kiemelkedő a zajszigetelése, ebben az autóban egyáltalán nem hallatszik be a külvilág zaja, sem autópályán, sem városban. Légrugózása kisimít bármilyen úthibát, az autó egyszerűen lebeg az út felett. Felfelé 25, illetve további 45 milliméterrel képes megemelni, lefelé 15, illetve további 25 milliméterrel tudja csökkenteni a karosszériát. Teljesen megemelve terepen is magabiztos a Touareg, 25-ről 31 fokra javulnak a terepszögei. Gázlómélysége 570 milliméter.

    Ülései személyre szabhatók, elöl nyolcféle masszázsprogramot kínálnak, hűthetők és fűthetők, akár testtájékra vonatkozó részletekben is.

    A Touareg alapfelszerelése az Innovision Cockpit, amely a digitális műszerek (30,5 centi képátlójú kijelző, 1920 x 720 képpont) és a Discover Pro Max központi érintőképernyővel ellátott, csúcsszínvonalú információs és szóra-koztatórendszer (38,1 centi képátlójú kijelző, 1920 x 1020 képpont) logikusan használható kombinációja. Az egy-képernyős kialakítás által a két kijelző egy folyamatos digitális felületet alkot egyetlen nézeti és kezelési tengely mentén.

   4motion összkerékhajtással, és 8 fokozatú ZF automatikus váltóval (sokat kapcsol, de ezt gyorsan és halkan teszi) kapható szériafelszereltségben. A Touaregben mutatkozott be az elektromechanikus aktív oldalirányú bille-nés-stabilizálás, ami a karosszéria mozgását figyelve, a futóműnél beavatkozva egyenlíti ki a túlzott billenést. Az összkerékhajtás quattro jellegű (középső differenciálművel), alaphelyzetben a nyomaték 70 százalékát küldi az első kerekhez, de szükség esetén 80 százalék juthat hátra. 3,5 tonnás fékezett utánfutót vontathat, extrái között van vontatmányszabályozó is, aminek segítségével a képernyőről vezérelve tolathatunk be utánfutóval a kertünk-be.

    Rengeteg vezetéstechnikai berendezéssel felszerelhető a Touareg, a tesztautónkban szinte minden asszisztens besegített a vezetésbe. A sávtartója akkor is működik, ha épp útépítés mellett, ideiglenes és keskenyebb sávkiosz-tásban kell kormányoznia. Igaz, beleszól rendesen a vezetésbe, figyelmeztet, amikor csak lazán, de két kézzel fog-juk a kormányt. Az egykezes kormányzást nem szereti, szól, ha pedig nem reagálunk, képes befékezni. Ez a funk-ció a menüben kikapcsolható.

    A Touareg futóművét továbbfejlesztették. Mostantól többek között tetőterhelés-érzékelővel is rendelkezik, amely szorosan együttműködik a futóművezérlő elektronikával. Ez a többi vezérlőrendszerrel és a futómű hardve-rével összehangoltan lehetővé teszi nagyobb oldalvezető erők átvitelét az útra, fokozva ezáltal a jármű agilitását. Az extraként elérhető légrugós felfüggesztést is továbbfejlesztették. Új elemei közé tartoznak a merevebb stabili-zátorok (a jármű dőlésekor kisebb lengéscsillapítási erők érdekében) és a hátsó lengéscsillapítók merevebb ágya-zásai. Az új hidraulikus lengéscsillapítók nagyobb gördülési kényelmet, még optimálisabb akusztikát, a karosszé-ria nagyobb stabilitását, közvetlenebb kormányreakciókat és pontosabb kormányzást adnak. Maga a kormányzás is új szoftvert és új hangolást kapott, mostantól még pontosabb visszajelzéseket és járműreakciókat nyújt.

    A V6-os játszi könnyedséggel mozdítja meg a Touareg 2,2 tonnás testét, kanyarokban is stabil, gyorsan is élve-zetes hajtani – de minek sietni? A dinamikus haladáshoz sportfokozatba kell tennünk a nyolcsebességes váltót – ilyenkor izgalmassá válik az egyébként nyugodt és kiegyensúlyozott Touareg karaktere. Padlógáznál szüksége van egy kis időre, hogy összeszedje magát, azután viszont fölényes ereje felülkerekedik kételyeinken. A nagy lökettér-fogat előnye, hogy az alsó fordulatszám-tartományokban is van benne elég szufla a tempós haladáshoz.    

    A padkák nem ellenségei, átlép mindenen, sokszor észre sem vesszük az akadályokat, vagy azt, hogy elhagytuk a szilárd burkolatot. A rugózás eltünteti az úthibákat, a kocsi kanyarban is nagyon stabil, az elöl és hátul is kettős háromszöglengőkaros felfüggesztés parádésan teszi a dolgát. Ráadásul jól eltalált a kormánymű, az apró mozdu-latokra is meggyőzően válaszol, így szűk helyen is könnyen megfordulunk. Hála a feláras összkerékkormányzás-nak.

    Számos vezetéstámogató rendszer nyújt még nagyobb kényelmet és biztonságot a Touareg vezetőjének és uta-sainak. Ezek közé olyan alapfelszerelések tartoznak, mint az adaptív sebességtartó automatika, az automatikus vészfékrendszer, a tolatássegítő kamera, a sávelhagyásra figyelmeztető, a táblafelismerő és a radaros parkolás-segítő. Extrafelszerelés: aktív sávtartó (aktívan tartja a sávot és a követési távolságot a legnagyobb sebességig), környezetfigyelő (mutatja a jármű környezetét az információs- és szórakoztatórendszer kijelzőjén), automatikus parkolássegítő a távvezérelt beparkolás lehetőségével (okostelefon használatával alkalmazáson keresztül auto-matikus be- és kiparkolás a parkolóhelynél), vontatássegítő (vontatmánnyal manőverezés támogatása) és hőka-merás éjjellátó. Rövid ideig külön fénycsóvával világítja meg az út mentén észlelt gyalogosokat, kerékpárosokat, hogy könnyebben észlelje azokat a sofőr. A belépőszint 231 lóerős dízelmotorral listaáron (kedvezmények nélkül) 22,164 millió forintért már a miénk lehet. Az erősebb dízellel szerelt R Line felszereltségű változat alapára 26,898 millió Ft.


Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.