Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Ez lehetett volna a Volkswagen városi népautója a kilencvenes években
2024.01.25.
Újdonság a Volkswagentől

Ez lehetett volna a Volkswagen városi népautója a kilencvenes években

A Polo alá pozicionált városi miniautót komolyan fontolgatták a Volkswagennél

chico

    A Polo alá pozicionált városi miniautót komolyan fontolgatták a Volkswagennél a kilencvenes évek elején, de a megnyerő Chico végül nem került gyártásba.

    A Volkswagen Chico egy 1992-ben a Volkswagen által kifejlesztett városi kisautó koncepciója. A Renault Twin-go ellenlábasa lehetett volna, de végül nem került gyártásba. Érdekes módon a Volkswagen korábban a ‘Chicco’ nevet (két ‘c’-vel) egy másik, hasonló méretű prototípusra használta 1975-ben.

    A forma futurisztikus volt 1991-ben, amikor a német cég a Frankfurti Autószalonon leleplezte a terveket. Csupán 3,15 méteres hosszával igazi városi mininek készült, de belül a legmodernebb megoldásokkal rendelkezett volna. Digitális műszerfalat terveztek, teteje moduláris, akár napelem befogadására képes darab volt, az apró 60 literes csomagtér pedig a két hátsó szükségülés ledöntésével volt bővíthető.

    Előremutató módon hibrid hajtásláncot terveztek a Chicóba, a 636 köbcentis, 34 lóerős kéthengeres mellé egy 8 lóerős villanymotort társítottak. Ez városi terepen épp elég lett volna a 830 kilogrammos autó mozgatásához, vég-sebességét pedig 130 km/órában határozták meg.

    A közönség pozitívan fogadta a terveket, már a sorozatgyártás küszöbén állt a koncepció, amikor Ferdinand Piëch került a cég vezérigazgatói székébe. Neki személyesen nem tetszett a sok újítást hozó terv, és leállította a túl merésznek ítélt autó fejlesztését. Ekkor került kukába a svájci együttműködéssel fejlesztett „Swatch-car”, az igazi városi mikroautó terve, ami végül a Mercedes-Benznél kötött ki, és ebből született meg a Smart márka.

    A Volkswagen pedig egészen 1998-ig halogatta a szegmensbe történő belépést, amikor a tényleg visszafogott Lupóval végül mégis megjelentek ebben a kategóriában.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.