Savaria Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Mega-töltéstároló a Volkswagen Sachsen-nél
2022.08.30.
Újdonság a Volkswagenről

Mega-töltéstároló a Volkswagen Sachsen-nél

A VW Sachsen üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-parkját, amely energiatároló konténerből nyeri energiája nagy részét.

ReuseBattery

    Zwickaui járműgyárában a Volkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyors-töltő-parkját, amely úgynevezett Energiatároló konténerből (Power Storage Container; PSC) nyeri ener-giájának nagy részét. A PSC technikája egyfajta óriási töltéstároló rendszerként szolgál, amelyet 570 kWh együttes nettó energiatároló képességgel összesen 96 cellamodul alkot. Nagy előnye, hogy segít-ségével még alacsony helyi hálózati teljesítményszint mellett is szinte bárhol kiépíthető a gyorstöltő-infrastruktúra, így például a lakónegyedek jelenthetik egyik lehetséges alkalmazási területét. A megol-dás mindemellett hosszú távon fenntartható, a PSC rendszerébe épített cellamodulok ugyanis eredeti-leg az ID.3 és ID.4 előszériás példányainak akkumulátoraiként szolgáltak, most pedig második életcik-lusuk veheti kezdetét. Kísérleti projektjével a járműgyártáson túli szakértelméről is tanúságot tehet a Volkswagen Sachsen, amely immár összesen hat tisztán elektromos modellt állít elő. Két további  kö-zép-németországi vállalat, az AW Automotive és az Automotive Research is részt vett a projekt meg-valósításában.

    Nagyméretű akkumulátor tároló-rendszerként a PSC költséghatékony alternatívát kínál a transzfor-mátorállomásokkal szemben, anélkül biztosítva rövid időn belül nagymennyiségű energiát, hogy az át-lagosnál jobban terhelné a helyi elektromos hálózatot. További előnye, hogy az energia ilyen jellegű ideiglenes tárolásával megelőzhetők azok a magas alapköltségek, amelyek készenléti üzemmódban (Standby) akkor is felmerülnének, amikor éppen nem töltenek járművet. Ezen autóipari töltéstároló (Powerbank) megoldással így például olyan lakónegyedekben is létesíthető gyorstöltő (HPC) infra-struktúra, ahol az alacsony hálózati feszültség eddig legfeljebb 11 kW teljesítményű váltakozóáramú (AC) töltést tett lehetővé. A nagyteljesítményű töltőkkel (High-Power-Charger; HPC) felszerelt gyorstöl-tő-parkokba általában erős középfeszültségű hálózatra csatlakozó transzformátorállomásokat telepí-tenek, amelyek a nap 24 órájában üzemelnek, létesítésük pedig jelentős beruházást igényel -miközben átlagosan csupán néhány órát töltenek naponta.

A zwickaui üzem nyugati kapujánál telepített töltőpark négy, egyenként 150 kW teljesítményű töltőál-lomásból áll, amelyek igény szerint 75 kilowattra oszthatók tovább, így akár nyolc jármű is tölthető egyidejűleg. Az elektromos áramot többek között a szomszédos napelem-rendszerből nyerik. Mivel a Volkswagen Sachsen már 2017 óta zöldáramot használ, minden járművet száz százalékban megújuló forrásból származó energiával tölthetnek. Az év végére várhatóan már összesen három gyorstöltő park üzemel a gyár területén.


Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.