Újdonság a Volkswagenről
2022.06.12.

Új ID.4 változatot mutat be a Volkswagen

Az új változat a Pro 4Motion nevet kapja
id4promotion

    A hajtás itt is kétmotoros, de az összteljesítménye alacsonyabb, 265 lóerő a GTX 299 lóerejéhez ké-pest. A hátsó tengelyt a hátsókerék-hajtású változatokból már ismerős 204 lóerős szinkrongép hajtja, az első kerekek viszont egy 109 lóerős aszinkron motortól kapják a meghajtást, amely teljesen lekap-csolható, ha épp nincs rá szükség.

    Ez fizikailag egyébként ugyanaz a rendszer, amit a GTX-ben alkalmaznak, a különbséget az elektro-nika programozása jelenti, amellyel korlátozták a rendszerből kihozható teljesítményt, a kedvezőbb hatótáv-adatok kedvéért. A gyári adat szerint így a Pro 4Motion WLTP hatótávja 517 km-re adódik, míg a GTX-é 480 km. Természetesen az akkumulátor is azonos: a 77 kWh kapacitású csomag 135 kWh-val tölthető, azaz úgy fél óra alatt mehet végbe egy teljes gyorstöltés.

    Az alacsonyabb teljesítmény valamivel hosszabb gyorsulási időket jelent, de a 6,9 másodperces 0-100 km/h még mindig bőven elég sportos, a 180 km/h-s végsebességen pedig nem változtattak. Az összkerék-hajtás kézzel fogható előnye a hátsókerék-hajtással szemben egyebek közt a vonatási ké-pességekben rejlik: a Pro 4Motion 1,4 tonnát is elhúzhat, 200 kilogrammal többet, mint a hátsókerék-hajtású Pro Performance kivitel.